HKB Gözü Instagram'da

5 Temmuz 2014 Cumartesi

Ve Dağlar Yankılandı / Khaled Hosseini Üzerine Birkaç Kelime



Hayatınızın bazı zamanlarında kitap okumanız yavaşlar. Hayat yoğunluğunu bahane edersiniz. Okunacak başka makaleler ve mesleki kitaplar vardır. Ama yine de eski bir alışkanlık olarak bir başka kitap daha okumaya çalışırsınız. O kitap elinize yapışır. Sizinle birlikte oradan oraya sürüklenir. Çoğu zaman vicdan azabıyla çantaya konur ama sayfaları hiç çevrilmez. Kitap okunmadan yıpranır...

İşte hayatımın bu 7 aylık döneminde elimde, çantamda ve hatta başucumda hep Khaled Hosseini'nin Ve Dağlarda Yankılandı kitabı vardır. Uçurtma Avcısını sadece izlemiş ve diğer kitaplarını hiç okumamıştım. Adile'nin "Bir başlayınca bitirmeden duramıyorsun." yorumuyla, işte okumam gereken kitap tam da bu dedim.

Aslında kitap hakkında yazmam gerekirken, şimdi gereksiz yere teferruata giriyorum. Sebebi kitapla olan yakınlık duygum. Kuzenimin nişan merasiminde bir koşu alıp geldiğim ve bir düğün salonunun bir köşesinde okumaya başladığım kitap. Gerçekten de kitabın ilk sayfalarının bir masal ile inanılmaz bir hızda ilerlediğini kabul etmeliyim. 

Yazar, yaratıcılık konusunda oldukça cömert olduğunu kitapta kanıtlamış durumda. Kitapta yaşanan ileri gerile, bir şekilde hikayenin bir parçası olan yan karakterlerin hikayeleri... Dili ustalıkla kullanmakla birlikte, bu küçük karakterlerin ayrıntılı tasvirleri... Küçük bir yazar için bu hikayelerin her biri ayrı bir kitap olacak nitelikte. Hatta ayrı birer roman olsalar, seve seve okunacak değerdeler de!

Bunun yanında, belki kitabı 7 ayda bitirmemden kaynaklanıyor, bu hikayeler zaman ve mekan algısının bu kadar çok değişmesi akıcılığını zorlayan bir durum ortaya koymuş. Yeni karakterin dünyasına girmişken, başka bir zamana ve karakterlere geçmek, okumayı yer yer zorlaştırmış.

(Okumayanlar bu yorumu atlayabilirler.) Bu hikayelerden Doktor Markos Varvaris'in anlattığı bölümdeki ilk fotoğrafı çekme kurgusu beni derinden etkilediğini kabul etmeliyim. 120'ye kadar saymalısın dediğinde her on da bir fotoğraf ve yaşadıkları ile ilgili anıların anlatıldığı bölüm...

Bütün bunların yanı sıra Afgan gündelik yaşamından izler, büyük bir yaratıcılık ürünü olan hikayeler ve dilin ustaca kullanılması, kitabı özel kılan yanlarından sadece birkaçı. Kitabın küçük yaşta birbirinden ayrılan iki kardeş (Abdullah ve Peri'nin) hikayesini ele aldığını söylemeden bitirseydim bu yazıyı yeridir!

Okumanızı şiddetle tavsiye ettiğim, tadı damağınızda kalacak oldukça lezzetli bir kitap: Ve Dağlar Yankılandı!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder