HKB Gözü Instagram'da

3 Ocak 2014 Cuma

Şemsiyemin Ucu Kare - Brenna Maccrimmon (Takıntı Şarkılar-7)


Müzik evrenseldir. Bunu her zaman söylüyorum. İşte şimdi de size bir örneğini verme zamanı: Brenna Maccrimmon! Yani, Toronto doğumlu Kanadalı, Türk halk müziği sanatçısı.
Üniversite yıllarında kütüphanede rastladığı birkaç albüm ve ardından da tanıştığı birkaç Türk müzisyenden sonra, Maccrimmon'un Türk müziğine olan yolculuğu başlar. Hatta bu durumu "Türkçe albümlere satladım ve aniden bir duygusal bağ oluştu" diye anlatıyor kendisi. Bunun ardından, Toronto Üniverstesinde etnik müzik dersleri alırken bağlama dersleri almaya başlar. Rumeli ezgileri üzerine bir tez yazarken Türkiye'ye gelir ve İstanbul'a yerleşme kararı alır. Türkçeyi çok güzel ve akıcı bir şekilde konuşan Maccrimmon Balkanları köy köy gezerek eski Türk müzisyenlerine ait plakları toplar. Unutulmaya yüz tutan türküleri sesiyle tekrar hayat verir. 
Ve gelelim Şemsiyemin Ucu Kare benim nasıl Takıntı Şarkım oldu? 
Birol. Evet, bir gün Birol bu türküyü söyledi ve günlerce hatta aylarca dilimden kulağımdan düşmedi. Ev arkadaşlarım ardık "şe...." sesini duyduklarında, kulaklarını tıkar hale geldiler. 
Düşünüyorum da 2011'in belki de en büyük Takıntı Şarkısı Şemsiyemin Ucu Karedir. 
Tabi size birde Okan Murat Öztürk yorumunu tavsiye ederim.

HKB
Antalya Ocak'14

Brenna Maccrimmon 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder